Caaguazú

 

CAAGUAZÚ
Projekt       Nytt raffinaderi för Stevia
Plats              Caaguazú, Paraguay
Beställare  Granular AB
Status           Pågående 2010-

 

gavel

BAKGRUND

Projektet initierades av Carl Horn, i ett engegemang för bönderna på Paraguays landsbyggd och för att lokalt skapa ny sysselsättning. Projektet är ett nytt raffinaderi i en nedlagd gammal industrilokal. Projektet inrymmer även utbildning, plantage för sticklingar samt informationscenter och utställningsytor. Projektet är belönat med särskilt omnämnade i TU Wiens tävling Blue awards 2012 och fick tidningen Byggindustrins hederspris för bästa examensarbete i tävlingen Byggopus 2011. Det fick även särskilt omnämnande från KTH 2011.

CAA 2 CAA 3

fabrik innesektion platt

INSPIRATION

En stark inspirationskälla till exteriören var den lokala arkitekten Solano Benitez arbete med tegel. Samt hur den lokala byggtraditionen ser ut och där det är främst enkla beprövade ”low tech” lösningar som hanterar det subtropiska klimatet.sitplan A2

Projektet handlade mycket om att skapa attraktiva arbetsförhållanden och att i det arbetet både hantera det subtropiska klimatet och att åstadkomma naturligt upplysta utrymmen. En återkommande konceptidé var att efterlikna klimatet under ett mangoträd som är den naturliga umgängesplatsen för de som arbetar ute på fälten.