Hur det började

“Vi - alltså Daniel Widman och Ulrika Lowén Horn af Rantzien - möttes på Arkitekthögskolan i Stockholm och märkte snabbt att vi delade samma värderingar och syn på arkitektur. Vi har lätt att skissa ihop och har en prestigelös inställning till våra uppdrag. Kontoret är litet och har växt långsamt. Under de senaste åren har vi varit ca 5-7 medarbetare vilket är en lagom stor grupp för att kunna behålla kvalitet och kontinuitet i de projekt vi tar oss an. Eftersom vi är ett litet kontor får du vår fulla uppmärksamhet, hängivenhet och vårt engagemang.”

Plats och miljö

”Vi tar ansvar för platsen där vi ska bygga. Vi tar intryck från, och anpassar, varje byggnad till sin specifika kontext. För oss handlar det inte om att bygga en signaturbyggnad, utan att se till människorna som bor på platsen och dra lärdom av hur man byggt där i generationer. Med det som utgångspunkt omtolkar vi platsens historia och förutsättningar till dagens behov och möjligheter.”

Tradition, samtid och framtid

”För att kunna blicka in i framtiden måste man också känna till historien. Vi använder oss av tidiga byggtekniker och kunskaper om boende, samtidigt som vi tar in nutida byggmaterial. Vi förädlar och utvecklar beprövade material och tekniker, och lyfter in dem i samtiden. Det handlar om osynliga värden, om vad som gör att en byggnad fortfarande är vacker efter 200 år. Och vi vill stå för tidlösa kvaliteter – våra byggnader ska kännas relevanta, samtida och vackra även om 200 år.”


Vår metodik

”Varje projekt börjar med en grundlig genomgång av möjligheter, hinder och behov både vad det gäller byggnaden, platsen och miljön. För dig som uppdragsgivare innebär vårt grundliga förarbete att du slipper otrevliga överraskningar – såväl tidsmässigt som ekonomiskt.”

Miljö och hållbarhet

”Hållbarhet handlar inte bara om att använda naturliga material med minimal miljöpåverkan, utan också om att bygga in långvariga värden som gör att en byggnad åldras med skönhet och fyller sin funktion även i framtiden. Det är lika viktigt att veta vad väggen består av som hur den ser ut. Ambitionen är förstås att skapa så vackra och långlivade byggnader att framtida generationer vill ta hand om och vårda det som ett kulturarv.”

Vårt ansvar

”Vårt ansvar slutar inte vid ytterväggen utan vi ser till helheten, från tomten och den omgivande naturen ned till minsta dörrknopp. Du bestämmer själv hur länge du vill att vi ska vara med i processen, från bygglovsansökan och ritningar till själva byggandet och inredningen. Det finns inga standardlösningar – för oss är allt hantverk. Vi tar hänsyn till allt från den historiska kontexten till hur du mår i rummet.”

Frid och harmoni

”Om man bor bra, mår man bra. Att vara omgiven av naturmaterial i vackra rum som flödar av ljus och välriktade utblickar är välgörande för sinnena och för själen. Vi är övertygade om att man blir lite lyckligare om man bor i ett välbyggt hus – både vad gäller rumsflöden, material, ljus, funktionalitet och estetik.”


Metod / Verktyg

”Att arbeta mycket i modell och bild vilket gör att man kommer slutresultatet nära redan tidigt i processen och kan ge en bra bild om hur projektet kommer se ut och upplevas. Alla bilder gör vi själva som en del av vår process och är ett viktigt verktyg att kommunicera vår arkitektur. De fysiska modellerna gör vi också själva i vår verkstad / ateljé i Bromma.”


Omätbara kvalitéter

”Förutom platsen och hur projektet relaterar till en geografisk kontext har vi har några viktiga punkter som vi alltid försöker få in i våra projekt och är så kallade omätbara kvaliteter, men som påverkar hur man upplever rum på ett väldigt påtagligt sätt:

  • Hantverkets kvalitet och ’närvaron av en hand’

  • Rum med ren geometrisk form och harmoniska proportioner 

  • Rundgångsmöjlighet i en plan ger luft till själen för den som vistas där

  • Riktlinjer och möjligheten att se långt genom flera rum gör att de inte blir isolerade enheter utan ger varandra kvaliteter

Detalj

Precisering av detaljer är avgörande för slutresultatet. För att kunna kontrollera hur ett hus skall byggas ritar vi alltid igenom projekten i skala 1:20 och tar fram lösningar tillsammans med vår konstruktör. Det är viktigt att ha kontroll i den mer detaljerade skalan för att kunna kontrollera uttrycket samtidigt som alla praktiska detaljer skall lösas. 

Process

Processen är indelad i 7 steg från platsbesök till färdigt bygge. Vi är med hela vägen och tar fram det underlaget som krävs i de olika stegen. Platsbesöket är obligatoriskt och vi brukar räkna det som startskottet för skissarbetet. 

  • Steg 1 Projektstart - platsbesök relationshandling platsanalys bakgrund regelverk projektprogram 

  • Steg 2 Skissförslag - skissarbete, framtagande av ett skissförslag och presentation

  • Steg 3 Bearbetning - vidare bearbetning skissförslag

  • Steg 4 Bygglov - framtagande av bygglovshandlingar 

  • Steg 5 Tekniskt samråd - handlingar till det tekniska samrådet för att få startbesked

  • Steg 6 Förfrågningsunderlag - handlingar för en byggare att ta fram pris/offert

  • Steg 7 Byggskede - bygghandlingar och uppföljning, platsbesök under bygget till färdigt projekt